Coby de Haan – Maart 1932

Maart 1932

De eerste woningen zagen er toch wel wat anders uit dan nu het geval is. Ik zal onze woning beschrijven en dat gold ook voor de nummers 28 tot en met 50. We hadden een voorkamer, nette kamer genoemd, die bijna nooit werd gebruikt met links een schoorsteen met schoorsteenmanteltje, rechts een hoekkast en in de midden een deur naar de woonkamer/woonkeuken. In die ruime kamer hing een wasemkap, daaronder stond het fornuis waar de dagelijkse pot op werd gekookt. Achter de woonkamer was de bijkeuken met achterdeur en kolenhok. Dit was een kleine ruimte waarvan het dak schuin afliep. In september kwam de kolenboer en bracht dan 10 mud cokes en briketten, wat meestal niet genoeg was om de winter door te komen.

Blijkbaar werd toch de behoefte aan een echte keuken gevoeld want begin 1930 werd begonnen met de bouw van de keukens. Mijn moeder zat echt in spanning ze wilde graag voor de geboorte de keuken nog schoonmaken en inrichten, daarom besloten de timmerlieden onze keukens het eerst af te bouwen. De bijkeuken met kolenhok werd daar weer tegenaan getimmerd. Drie dagen voor ik ter wereld kwam, zat mijn moeder in haar nieuwe keuken.

Negen maart tien over acht, vroeg in de ochtend, de bus met schoolkinderen en enkele huisvrouwen die wat boodschappen gingen doen, was net uit Radio Kootwijk vertrokken. De oude dorpsdokter, die al wat eerder op zijn 125cc “Harley” was gearriveerd, keek tevreden naar de baby die hij zojuist had geholpen ter wereld te brengen. De baby rekte zich uit en de dokter constateerde: “Dat wordt een lange.” “Hoe gaat u haar noemen?” vroeg de dokter. “Jacoba, naar haar zusje die 3 jaar daarvoor, slechts 7 maanden oud, was overleden.” zei mijn moeder.

Was die Coby blijven leven dan had ik Wapke geheten. In die tijd werden kinderen meestal naar familie vernoemd. Wij hadden een Friese familie.

Douche of wastafel was er niet, dus zaten we zaterdags om de beurt in de zinken teil. Door de week wasten we ons in de gootsteen. Later mochten we van PTT de douchehokjes bij gebouw F gebruiken. Bij de entree hing een rooster en je mocht maximaal 20 minuten douchen. Rond 1960 werden de bijkeukens afgebroken en kregen we een douche aan huis. Toen kwam ook een einde aan het stiekem, vroeg in de ochtend in je pyjama naar het douchehuisje fietsen, lekker lang douchen en aangekleed weer terug fietsen.

Coby de Haan